tirsdag den 1. april 2008

1. Artikel til Helsingoer Dagblad, Katrine og Sarah

Den mexicanske maquila-industri

I omraadet omkring Tehuacan ligger der flere maquilas. En maquila er en toejfabrik, i langt de fleste tilfaelde amerikansk ejet. Den maquila, som lokale mexicanere fortalte os om, var ejet af den amerikanske Navara-koncern, og paa den producerede man jeans, bl.a. maerkerne Levis og Calvin Klein. Fabrikken er omgivet af en mur, saa man ikke udefra kan se, hvad der foregaar derinde. De lokale folk, som vi talte med, var fagforeningsfolk. I maquilaerne er det forbudt for arbejderne at organisere sig i en fagforening. De har ingen rettigheder, og ledelsen af fabrikken oensker, at det skal forblive saadan. Opdager lederne, at en arbejder er ved at organisere sig, bliver vedkommende fyret og black listed i hele omraadet, dvs. at han eller hun ikke kan faa arbejde paa andre fabrikker. Det er en meget alvorlig konsekvens for arbejderne, da arbejdsloesheden i Mexico er stor, og maquilaarbejde ofte er en af de sidste muligheder for at faa et arbejde.

Foruden den daarlige behandling af arbejderne tager den amerikanske koncern heller ikke noget reelt ansvar for det lokale miljoe. Naar jeansene paa fabrikkerne bliver vasket, udledes der store maengder af spildfarve, som fosser direkte ud i soer og floder i lokalomraaddet. Vi saa med egne oejne det blaa vand, som havde faat sin farve udelukkende gennem farverester fra de jeans, man producerer paa fabrikken. I Tehuacan har man traditionelt haft rent vand i undergrunden – noget, man ikke har ret mange steder i Mexico, og derfor ligger der et vandtapperi i byen. Pga. den vandholdige undergrund har flere koncerner valgt at placere deres maquilaer her, fordi de skal bruge meget vand til at vaske jeansene i, og det rene drikkevand, man pumper op fra undergrunden, er saaledes i fare for at blive forurenet.

Under vores ophold i Tehuacan afholdt de lokale fagforeningsfolk en pressekonference for at saette fokus paa de elendige arbejdsforhold for maquilaarbejderne og paa koncernernes mangel paa ansvar over for miljoet. Vores laerere fra Krogerup Hoejskole, Christine Lundgaard og Mikkel Iversen samt eleven Lasse Roerdam Nielsen deltog i konferencen, hvor de gav udtryk for deres meget kritiske holdning til maquilaindustrien. Senere paa dagen kom deres kritik i radioen samt paa landsdaekkende tv. De har saaledes hjulpet de lokale fagforeningsfolk i deres kamp for bedre forhold ved at saette fokus paa problemerne ogsaa fra international side.

Sarah Kriesz og Katrine Fleckner Gravholt

Ingen kommentarer: